GYIK - Az ötvös válaszol

GYIK - Az ötvös válaszol

Mennyibe kerül grammja a készítésnek?

 

- Amikor belép egy új vendég az üzletembe szinte biztos, hogy az elsők közt teszi fel azt a kérdést, hogy mennyibe kerül nálam 1 gramm arany? 

Ilyenkor persze az lenne a legegyszerűbb, ha simán rávágnék egy összeget, és ezzel a dolog le is lenne zárva. A dolog azonban ennél sokkal összetettebb. Az ár több összetevő függvénye: a legfontosabb, hogy az ékszer egyedi tervezést igényel, vagy sorozatgyártott termék. Egyedi készítésnél mindig több a ráfordított munkaóra, így a tárgy ára is magasabb lesz, viszont az ékszerből nem készül másolat, egyetlen példányban létezik. Ha az ékszeren van felületi díszítés, pl: vésés, vagy fémberakás, ez is növeli az árat. 

A drágaköves ékszereknél a kövek ára is nagyon különböző lehet, függően attól, hogy mennyire ritka drágakőről beszélünk. Az ékszer árát az is befolyásolja, hogy hány karátos (k) anyagot választunk. Leggyakrabban 14 vagy 18 k-os aranyat ajánlok. Így a rövid válaszom annyi: a grammárak általában 5.000 Ft-tól kezdődnek… 

Mi a különbség a fehér- és a sárga arany között? A fehérarany drágább?

- Sokan azt kérdezik tőlem, hogy a fehérarany miért drágább. A válaszom, hogy nem drágább. Az arany az egyetlen olyan fém a földön, mely ötvözők hatására (más fémekkel összeolvasztva) megváltoztatja a színét. Így beszélhetünk ságra-, fehér-, vörös-, kék-, zöld- és rózsaszín árnyalatú ötvözetekről. Az ötvözetek árát a színarany tartalom határozza meg, pl: a leggyakoribb ötvözet a 14 k-s arany 585 ‰-e (ezrelék) színarany. Ha a fennmaradó 415 ‰ színezüst, úgy zöld aranyról beszélünk, ha színréz (vörösréz) vörös aranyról. A kék arany színét a vas adja, a rózsaszínét alumínium.
A fehérarany sokkal keményebb a sárga színű ötvözetnél, ezért megmunkálása nehezebb, így bizonyos ötvösök magasabb munkadíjat számítanak fel a fehérarany ékszerekre, de maga az alapanyag ettől még nem drágább.

Mi az a platina?

- A platina egy rendkívül ritka és igen értékes, szürkésfehér színű fém. Érdekessége, hogy teljesen szövetbarát, így protézisek gyártására is használják, mivel a szervezet azonnal befogadja. A színe alapján könnyen összetéveszthető a fehérarannyal. A platinaékszerek sajátossága, hogy nagyon kopásállóak, így rendkívül tartósak, a legnagyobb előnyük mégis az, hogy fémallergiában szenvedők is bátran viselhetik.

Miben különböznek a nemesacél ékszerek az aranytól?

- A platina mellett egyre szélesebb körben vállnak kedvelté a nemesacél ékszerek. Előnyük, hogy jóval olcsóbbak a platinánál, viszont kemények és kopásállóak, igen magas fénnyel rendelkeznek, így szépségük vetekszik az aranyéval. Sajnos megmunkálásuk igen nehéz és nagy szakértelmet igényel. Amerikában és Németországban nagy közkedveltséget vívtak ki maguknak, főként a fiatalok körében és egyre keresettebb hazánkban is. A nikkelmentes változatot fémérzékenyek is viselhetik.

Mi az a cirkónia?

- A sorozatgyárott ékszereket leggyakrabban cirkóniakóvel díszítik. Ez egy, az elektromos iparból átvett úgynevezett cseppolvasztásos módszerrel készülő szintetikus termék. Előnye, hogy nagyon olcsó és tetszetős. Ma már olyan cirkóniákat gyártanak, amelyek a megszólalásig hasonlítanak a gyémántra. Hátrányuk azonban, hogy az úgynevezett fazettaélek hamar elkopnak, így a kő egy idő után mattá, üvegszerűvé válik:rontja az ékszer kinézetét. A cirkónia keménysége 7-8 Mohs, míg a levegő portartalma 9 Mohs, ezért a kövek idővel különösebb fizikai behatás nélkül is megkopnak. A földön megtalálható legkeményebb anyag a gyémánt, amelynek keménysége 10 Mohs, így sohasem kopik meg. (a gyémánt 140- szer keményebb a Mohs skála őt megelőző eleménél, a rubinnál)

Hogyan kerülnek a kövek az ékszerbe?

- Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a kövek ragasztással kerülnek az ékszerbe. Ez a módszer csak bizsuknál használatos. A valódi ékszereket foglalják. A foglaló egy külön szakma az ötvösségen belül, mely nagyon nagy szakértelmet és precízitást igényel. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy egy ékszerbe foglalt kő értéke nemritkán kétszeresére nő a foglalás után! A foglalás menete leegyszerűsítve a következő: Az ötvös elkészíti az ékszert, a foglaló apró fúrókkal és marókkal előkészíti a „kőágyat”, amelybe pontosan illeszkedni kell a kőnek, majd különböző „rányomó” szerszámokkal fémet nyom a kő peremére, ezáltal a kő befeszül a furatba és ott stabilan rögzül. A foglalónak nagy rutinnal kell rendelkeznie, ha a szerszám egy kissé megcsúszik, vagy a fémet túl nagy erővel nyomja, akkor a kő egyszerűen eltörik vagy megreped. A különböző köveknek más-más a repedésre, törésre való hajlamuk, így vannak könnyebben és nehezebben foglalható kövek. Érdekes például, hogy a smaragdok annyira könnyen törnek, hogy tíz foglalóból jó ha egy elvállalja az ékszerbe helyezésüket, persze borsos áron …

Miért van szükség fémjelre?

- Nagyon fontos, ha ékszert vásárolunk, tartalmazzon fémjelet. Ez bizonyítja, hogy az ékszer előírt finomságú ötvözetből készült. Hosszú és bonyolult lenne itt ecsetelni azokat az előírásokat, amelyek még azt is pontosan előírják, hogy hol kell lennie a fémjelnek egy gyűrűben vagy egy láncon. A lényeg az, hogy a magyar fémjelzési törvények előírják a fémjelek használatát, amelyek képe fölnagyítva ki van függesztve az üzletekben. Figyeljünk oda, hogy különböző fémjeleket alkalmaznak a más-más karátszámú ékszereknél. Mást az ezüstnél, aranynál, platinánál. A nemesacél ékszerek nem fémjel kötelesek. A fémjel mellett kell találnunk még egy kis jelet beütve, mely a készítő jele az úgynevezett névjel. Ez általában a készítő mester monogramja, mely mindenkor tanúsítja, hogy ki készítette az adott tárgyat. Ha nincs névjel a tárgyban az nem kerülhet fémjelzésre. A névjelet a készítő üti a tárgyba, a fémjelet a Magyar Nemesfém Hitelesítő Intézet. Az 585 és 750 finomsági fok jelzésére szolgáló beütők nem számítanak hivatalos jelzésnek!

Hány karátos, mi az a karát?

- Ha ékszert készíttetünk, az ötvös megkérdezi, hány karátos (k) aranyból készüljön? Ilyenkor gyakorlatilag arra gondol, hogy a fémötvözet, amelyből dolgozni fog mennyi színaranyat és mennyi ötvözőt tartalmazzon. A 14 k- s arany 585 ‰, a 18 k-os 750 ‰, a 22 k-os 916 ‰ színaranyat tartalmaz, a fennmaradó részt más-más színű aranynál más-más ötvözőfém teszi ki.
A drágakövek esetében a karát (ct) mást jelent. Ez egy tömegmértékegység. Egy ct=0,2 gramm, tehát egy 5 ct-s drágakő tömege pontosan 1 gramm. Európán kívül használatos még a green és a momme is a drágakövek tömegmeghatározására.

Melyik ötvösben bízhatunk?

- Ahogy mesterem mindig mondta az ötvösség egy bizalmi szakma. Volt olyan vevőm, akinek elmondtam, hogy a gyűrűjét csak úgy tudom beszűkíteni, ha előtte kiveszem belőle a drágakövet, majd a forrasztás után visszafoglalom az ékszerbe, mert a kő elszíneződne a forrasztás okozta magas hőtől. Erre ő gyanakodva azt mondta, hogy látni akarja miközben kiveszem és visszarakom a követ, nehogy kicseréljem egy ciróniára. Mit tehettem mást, nem vállaltam a munkát. Miért? Mert ha azt feltételezi rólam, hogy csalni fogok és nem bízik meg bennem akkor valaki mást kell keresnie akiben meg mer bízni. Ha orvoshoz megyünk, bízunk a szaktudásában, hogy olyan gyógyszert ír fel nekünk, amelytől meggyógyulunk. Hacsak egy buszra felszállunk bíznunk kell a sofőr rutinjában, hogy nem csinál balesetet – az életünket bízzuk rá. Hasonló az ötvös szerepe is, hisz nemritkán régi családi emlékeket, értékes tárgyakat hagynak nálunk, vagy drága alapanyagokból szeretnének készíttetni valamit. Akkor mégis hogyan válasszunk ötvöst? A legjobb persze, ha kikérdezzük a rokonokat, barátokat, hogy kit ajánlanának. Jó segítséget adhat az Internet is a választásban, ahol gyorsan sok cég bemutatkozó anyagát böngészhetjük át, összehasonlítva kínálatukat. Nem árt arra is figyelni, ha már választottuk, hogy az ötvös műhelyében, üzletében ki legyen függesztve a működési engedély, minden esetben kérjük el az adószámmal ellátott számlát, mely igazolja, hogy ott vásároltuk az ékszert. Az egyedi, drágább ékszerekhez a gyártók saját bizonylatot úgynevezett Certificate-ot is szoktak kiállítani.

Mihalovits András Aranykovács és Mokume Designer
+3620-270-77-77Email:
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

A levelekre 4-5 napon belül tudunk válaszolni!
Kérem, írja meg telefonszámát is.
Sürgős esetben hívjon: +3620-270-7777

 

Karikagyűrű specialisták. 

10% fém + 100% emberi munka = 110% érték

Karikagyűrű párok már 80.000.-Ft-tól!

Karikagyűrű, jegygyűrű, kísérőgyűrű első kézből a magyar ötvösműhelyből.

Kézzel készült arany, nemesacél, titán, damaszkacél (dömöckölt) és platina ékszerek, egyéb különlegességek.
Személyes találkozóhoz, kérem két nappal előre foglaljanak le időpontot!

Elérhetőségek

  • Mihalovits András Egyéni Vállalkozó
  • Műhely: +361-286-08-94
  • Mobil: +3620-270-77-77
  • Adószám: 63370786-2-43
  • Székhely: Budapest, 1238. Láng Endre utca 45.